Hvad er Svedende Fødder?

Overdreven sveden af fødderne kaldes hyperhidrose. Det er mere almindeligt hos mænd end hos kvinder, og mere almindeligt hos unge voksne end ældre voksne.

Mennesker, hvis fødder sveder overdrevet, har ofte også problemer med overdreven sveden i håndfladerne. Ifølge International Hyperhidrosis Society lider 3 procent af befolkningen af hyperhidrose.

Årsager

Overdreven sveden af fødderne synes at være et arveligt problem. Ingen ved præcis, hvorfor det opstår, men folk, der sveder overdrevent, synes at have en anden "sætpunkt" end andre mennesker. De fleste mennesker sveder, når det er varmt, eller når de bliver varme. Mennesker med hyperhidrose sveder overdrevent det meste af tiden.

Symptomer

Det mest åbenlyse symptom på hyperhidrose er fødder, der sveder overdrevent. Nogle mennesker sveder så meget, at deres fødder kan glide rundt inde i deres sko. 

Fødderne kan også have et hvidligt, vådt udseende; nogle gange er der også tilstedeværelse af infektioner i fødderne. (Konstant fugtighed nedbryder huden, og det giver mulighed for infektioner.) Fodlugt er almindelig. 

De, der lider af hyperhidrose, kan også opleve emotionel stress og bekymring vedrørende fodlugt. Svedrelateret angst og isolation kan være særlig alvorligt blandt teenagere med plantar hyperhidrose.

Hjemmepleje

God fodhygiejne er essentiel. Vask dine fødder dagligt med en antibakteriel sæbe; sørg for at vaske mellem tæerne. Tør fødderne helt, og påfør derefter majsstivelse, fodpulver eller et svampedræbende pudder på dine fødder. Brug sokker lavet af naturlige eller akrylfiberblandinger, der trækker fugt væk fra dine fødder i stedet for at fælde det. Nogle syntetiske blandinger er designet til at trække fugt væk fra huden og virker bedst for at holde fødderne tørre. 100 procent bomuldssokker absorberer fugtighed, men trækker det ikke væk fra huden og fører ofte til vabler, så de bør undgås.

Det er også en god idé at skifte sokker i løbet af dagen. Opbevar et ekstra par sokker på skolen eller på arbejdet og skift sokker midt på dagen. Brug sko lavet af åndbart materiale. 

En teknik kaldet iontophoresis, som bruger vand til at føre en mild elektrisk strøm gennem huden, er fundet hjælpsom for mennesker med svedende fødder. Folk kan købe iontophoresis-maskiner til brug derhjemme.

Hvornår skal man besøge en fodterapeut

Hvis dine fødder sveder overdrevent, skal du se en fodterapeut. Ifølge US National Library of Medicine søger mindre end 40 procent af mennesker med overdreven sveding lægehjælp. En fodterapeut kan hjælpe dig med at kontrollere denne pinlige tilstand. Patienter, der taler med deres fodterapeuter om plantar overdreven sveding, kan også have bekymringer vedrørende ekstrem sveding andre steder - såsom under armene, på deres håndflader eller på deres ansigt eller hovedbund. 

Diagnose og behandling

Mest almindeligt er overdreven sveden af fødderne diagnosticeret ud fra din rapportering af symptomer og en fysisk undersøgelse af fødderne. En podiatrist kan også udføre en stivelses-jod-test for at bekræfte diagnosen. Først påføres en iodopløsning på bunden af fødderne. Efter at opløsningen er tørret, drysses majsstivelse over området. Det behandlede område bliver mørkeblåt, hvis der er overdreven sved.

Behandlingsmuligheder tilpasses dine symptomer. Over-the-counter eller receptpligtige roll-on antiperspiranter kan påføres direkte på fødderne. Botox-injektioner kan midlertidigt kontrollere overdreven sveden af fødderne. (Effekten varer normalt i omkring seks til ni måneder.) Receptpligtige orale medicin, ofte antikolinergika, kan anvendes. Alvorlige tilfælde af svedende fødder kan behandles med en kirurgisk procedure kaldet en sympathectomy, som afbryder de nerveforsyninger, der fortæller kroppen at svede overdrevent.

Forebyggelse

God fodhygiejne kan forebygge fodlugt og infektioner i fødderne, to almindelige bivirkninger af svedene fødder.