Du værdsætter det måske ikke, men dine sko kan fuldstændig ændre, hvordan folk opfatter dig.

Mennesker har en evne til at dømme og danne holdninger baseret på minimal information. Fra de første ord, vi siger, til tøjet, vi har på, det hele bidrager til de varige indtryk, vi efterlader. Og når det kommer til fodtøj, viser studier, at folk er bemærkelsesværdigt dygtige til at bruge det til at danne meninger om din personlighed.

Så når du går ind i et rum med en skinnende blodplet på dine fødder, hvilket indtryk tror du, du efterlader?

Ingen ønsker at bekymre sig om pinligheden ved at gå til et arbejdsmøde, en familieudflugt eller en første date med blodstænkede sko. Vi vil hjælpe dig med at være klar til at iføre dig dine foretrukne sko ved at beskrive, hvordan man fjerner blod fra sko med et par enkle tricks.

Det kræver normalt ikke hårdkogte kemikalier eller specielle rensemidler at få blodet ud af skoene. En blegningstusch kan være en sidste udvej mod seje blodpletter på hvide sko, men i de fleste tilfælde kan du få dem ud med disse essentielle husholdningsartikler:

- Opvaskemiddel

- Brintoverilte

- Bordssalt

- Bagepulver

- Almindelig, hvid eddike

- Husrådssprit

Undgå at lægge blodstænkede sko i vaskemaskinen. At lægge skoene i blød er en glimrende måde at ødelægge visse materialer som ruskind og kan beskadige limen, der holder mange sko sammen. Brug i stedet disse ingredienser, en ren klud og en gammel tandbørste til at rense pletterne på skoene og beskytte stoffet mod slid.

En af de bedste metoder til at fjerne blodpletter fra sko er at behandle dem med standard 3% brintoverilte, som du sandsynligvis har gemt i dit medicinskab. Brintoverilte forårsager en oxidationsreaktion, der nedbryder de stofkomponenter, der skaber pletten, indtil blodet forsvinder. Sådan bruger du det til at fjerne nye eller tørrede blodpletter fra dine sko:

- Fugt blodpletten lidt med varmt vand

- Påfør brintoverilte på hjørnet af en ren klud

- Gnid blodpletten med den fugtede klud i en tæt, cirkulær bevægelse (brug en gammel tandbørste for ekstra skrubbeevne)

- Fortsæt med at tilføje brintoverilte og gnid forsigtigt, indtil pletten er væk

- Skyl eventuel resterende brintoverilte af skoen med rent vand

Brintoverilte er et mildt blegemiddel, hvilket gør det til et glimrende alternativ til blegemiddel, men det er usandsynligt, at det beskadiger farvede sko. Så længe skoene har farveægte stof, vil det kun fjerne blodet. Med forsigtig brug kan brintoverilte også fjerne blodpletter fra delikate materialer som ruskind.

Mange moderne vaskemidler inkluderer enzymer eller OxiClean for at øge deres evne til at fjerne pletter. Enzymholdige vaskemidler bruger målrettede enzymer til at nedbryde forskellige materialer som proteinerne i blod og græspletter. Disse vaskemidler er effektive, men kan beskadige delikate materialer som ægte ruskind.

Vaskemidler med OxiClean, der bruger natriumpercarbonat som aktivt stof, fungerer på samme måde som brintoverilte til at fjerne blodpletter fra sko. Som med enzymrensemidler skal du være forsigtig med visse genstande som ruskind- eller lædersko. Men med tennissko, tekstilsko og de fleste afslappede sko vil du ikke have nogen problemer med at bruge et Oxi-forstærket vaskemiddel.

Rens blodpletten som du ville med brintoverilte ved at bruge en fugtig klud og en smule vaskemiddel. Arbejd det ind i pletten med små cirkelbevægelser i et par minutter, indtil den begynder at løsne sig. Skyl resten af vaskemidlet af med vand og dup skoen tør med et stykke køkkenrulle eller en ren klud.

Intet slår opvaskemiddel til at håndtere friske pletter af enhver art hurtigt, så tøv ikke med at prøve det, så snart du får blod på dine sko.

Fugt en klud med varmt vand og tilsæt et par dråber opvaskemiddel til den. Brug din tommelfinger til at skumme det op og dup pletten med det sæbevandede klud. Giv skoen en forsigtig gnidning for at løfte blodpletten rundt i kanterne. Skyl forsigtigt med koldt vand og lad skoen lufttørre.

Alle elskedes favorit-gør-det-selv-rengøringsmiddel redder endnu engang dagen, denne gang ved at håndtere det tilfældige blodplet på ellers rene sko. Selvom det ikke er lige så effektivt som brintoverilte på indtørrede pletter, kan destilleret hvid eddike redde dine sko fra frisk blod.

Fugt en ren klud med hvid eddike og dup den på det berørte område. Du skal måske lade det trænge ind i pletten i et par minutter, inden du dupper det op. Afslut ved at rense eddiken af med en fugtig klud.

Salt er et fantastisk værktøj til alle slags pletter, fra fjernelse af rødvinspletter til fjernelse af blodpletter. Og selvom det er bedst til pletter, der ikke er blevet indtørrede, kan du også bruge det, når du ikke har brintoverilte til rådighed til tørt blod.

Bland en tyk pasta af salt og koldt vand, og påfør det på blodpletten på skoen. Lad det sidde i flere minutter, inden du forsigtigt polerer det væk med en klud. Skyl saltvandspastaen af for at sikre, at den er helt fjernet, da salt kan efterlade en ny plet på dine sko.

Ligesom hvid eddike er gnidningsalkohol et godt valg til at fjerne blodpletter fra ruskindssko, men du kan også bruge det på dine lærred- og lædersko med stor effekt. Alkohol er et opløsningsmiddel, der vil nedbryde pletten og gøre det nemt at fjerne.

Dyp en klud i gnidningsalkohol, og tør blodpletten væk. Gentag processen efter behov og tilføj mere alkohol til kluden og skrub væk, indtil pletten er væk.

Bagepulver er en af de mest alsidige pletfjernere i hjemmet, en fremragende løsning til dyrepletter på tæppet, mugnet fugemasse og mærker på bordplader. Og nu kan du tilføje "fjernelse af blodpletter fra sko" til den lange liste over bagepulverbrug.

Lav en pasta af en del varmt vand og en del bagepulver. Påfør pasten på pletten med en klud og skrub forsigtigt for at fjerne den. Skyl overskydende pasta væk efter rengøringen. En bagepulverpasta er særligt nyttig til at holde hvide sko rene uden risikoen for at gøre pletten værre.

En blodplet på et par knivskarpe hvide lærredssko kan føles som verdens undergang, men blod er overraskende let at fjerne uden at efterlade spor. Det er afgørende at behandle pletten med det samme, da der er langt færre effektive metoder til at fjerne gamle indtørrede pletter, og mange kan stadig efterlade en skygge af et blodmærke, der står frem.

En af de vigtigste ting at huske er at undgå at vaske blodpletter fra sko i vaskemaskine og tørretumbler. Varme vil fastsætte selv de friskeste pletter, og intet beløb af brintoverilte eller hvid eddike vil få dem væk.

Ved at følge disse syv tips til at fjerne blod fra dine sko sikrer du, at du altid ser fantastisk ud, når du forlader huset. Men mens du bekymrer dig om at sende det rigtige budskab, når du går ud, gør du så også dit bedste for at imponere, når du har gæster?

Et rent hjem er en af de mange måder, vi kan skabe et godt indtryk på. Med Anita's tager det kun et par hurtige klik at arrangere en skræddersyet rengøring, der vil imponere dine gæster og spare dig timer med irriterende pligter. Bestil en tid i dag og nyd det gnistrende rene hjem, du aldrig vidste, du manglede!