Stofsko kan være sandaler, sneakers, pumps eller flade sko. Uanset stilen, vil stoffet med tiden blive beskidt. Du kan finde nogle tricks online om at smide stofsko i vaskemaskinen, men dette kan faktisk være en dårlig idé. Vaskemaskinens cyklusser kan være aggressive, og kraften fra agitatoren eller tromlen - kombineret med temperaturen og friktionen fra det bevægende vand - kan vride eller rive i skoen. Rengør i stedet de overfladiske stofsko i hånden med bare lidt opvaskemiddel, varmt vand, en gammel tandbørste og papirhåndklæder.

Tør skoforret med et tørt stykke papir for at fjerne eventuelt overfladejord, snavs eller affald.

I en lille skål, bland 1 tsk opvaskemiddel i 2 kopper varmt vand. Rør godt sammen, indtil det er godt kombineret.

Arbejd på en lille sektion ad gangen. Dyp tandbørsten i den sæbevandsløsning og skrub forsigtigt stoffet. Overvåg ikke stoffet. Arbejd med graintekninken i stoffet. Bevæg rundt om hele skoen for at holde farven ensartet og forhindre, at der kommer pletter.

Tør hele skoen over med et papirhåndklæde fugtet med klart vand. Du kan have brug for flere håndklæder for at “skylle” hele skoen.

Dup stoffet med et tørt papirhåndklæde og lad skoene lufttørre væk fra direkte varme og sollys. For at hjælpe nogle sko med at holde deres form, fyld tørre papirhåndklæder ind i tæerne eller hælene, indtil skoen er helt tør.

Når det kommer til at rengøre lædersko, laklæder- eller imiterede lædersko, vil du have at gøre med to tegn på slid og alder - snavs og ridser eller falming. Du vil gerne tage vare på begge dele med din "rengøring" for at sikre, at dine sko forbliver deres bedste.

Start med at børste enhver jord af med en klud dyppet i en opløsning af lige store dele køligt vand og destilleret hvid eddike. Dette fungerer særligt godt til at fjerne vintersaltet. Lad skoene lufttørre helt.

Til ridser på rigtige lædersko, brug en kommerciel poler og følg pakkeinstruktionerne. Hvis du ikke har en poler, der passer til hvide sports- eller dagens regnbue farver, skal du våd en blød klud med vand og dyppe den i lidt natron. Gnub forsigtigt det skrammede område og tør resterne væk med en ren klud. Lad det tørre og poler derefter igen med en ren klud.

Til ridser på laklæder og imiteret læder sko, gnid mærkerne med en klump petroleum jelly og poler med en blød klud. Gendan glansen med et sprøjt af ammoniak- og alkoholfri glasrenser og poler med en blød klud.

Nøglen til at holde ruskind eller enhver anden overflade, der er tæppebelagt, ser bedst ud, er regelmæssig pleje. Overfladerne skal holdes så tørre som muligt, og rengøres med en blød børste efter hver brug for at fjerne løs støv og snavs. Spild bør behandles så hurtigt som muligt.

Brug en blyantsviskelæder til forsigtigt at gnide eventuelle mærker eller ridser indtil de forsvinder, og børst derefter med en skobørste for at genskabe skoenes tæppedug.

Dryss alt pletter med babypudder eller majsstivelse for at absorbere olien. Lad pulveret sidde på pletten i mindst en time, og børst derefter væk. Gentag indtil al olien er absorberet, og børst derefter for at løfte tæppedugen.

Dup våde pletter så hurtigt som muligt med et stykke køkkenrulle eller en klud for at absorbere fugt. Lad skoene tørre helt væk fra direkte varme. Børst for at glatte tæppedugen.

Sko som fåreskindstøvler har ofte fåreuldsbeklædninger, der bliver endnu mere snavsede end ydersiden. For at kontrollere svamp og lugt tørres indersiden af støvlerne regelmæssigt med en klud dyppet i en opløsning af uld shampoo og vand, efterfulgt af en 50:50 eddikevandsskylling. Lad støvlerne tørre i mindst 24 timer, inden de tages i brug.

Da de er lavet af naturfibre, kræver sko med kork og reb lidt ekstra pleje, når de passer godt på dem. Efter at du har renset den øvre stof- eller læderdel af en kilehælet sko (ved hjælp af metoderne ovenfor), er det tid til at tage fat på sålen med reb eller kork.

Bland en opløsning af 2 kopper varmt vand, en halv kop destilleret hvid eddike og 5 eller så dråber ikke-giftigt vaskemiddel. Arbejd i et lille område ad gangen, og brug en gammel tandbørste eller klud til at rense overfladerne. For rebssåler, arbejd kun i en retning for at holde rebet fra at pille.

Når alt er rent, tørres med en klud dyppet i rent vand for at skylle sæberester væk, og lad skoene tørre.

Selvom det generelt ikke er en god idé at vaske sko i vaskemaskinen, kan der gøres en undtagelse for stof sports sneakers og tennissko, inklusive dem med uldkapper, som stammer fra Woolloomooloo. Sports sko har en solid konstruktion, der generelt kan klare et par maskinvaskninger. Sæt dem blot i vaskemaskinen på det blide eller følsomme cyklus og rengør med et godt, kraftigt vaskepulver som Persil eller Tide. Før vask fjernes eventuelle indersåler og snørebånd, og snørebåndene vaskes separat. For at kontrollere lugt og svamp tørres indersålerne af med en 50:50 eddikevandopløsning, inden de sættes tilbage i sko eller erstattes med nye indersåler. Men det er ikke en god metode til sports sko med overdele, der indeholder læder. Disse skal behandles på samme måde som lædersko (se ovenfor).

FAQ

Hvor ofte skal du rense dine sko?

Hvis dine sko er dem, du bærer på daglig basis, skal du rense dem mindst en gang om måneden. Hvis de ser beskidte ud, kan du gå videre og rense dem hurtigere.

Kan du spraye skoene for at gøre dem vandtætte?

Du kan beskytte dine sko fra elementerne ved hjælp af et vandtæt produkt. Det vil ikke kun gøre dem vandafvisende, men vil også give dem pletbestandighed.

Er der bakterier på bunden af skoene?

Studier har vist, at bakterier og andre mikroorganismer bæres på bunden af skoene, hvilket gør det til en klog beslutning at lade dine sko ved døren, når du kommer ind i dit hjem eller som gæst i nogen andens hjem.

Kan jeg rense sko med OxiClean™?

OxiClean™ falder ind i en kategori af vaskemidler, der indeholder tørreret hydrogenperoxid plus almindelig vaskepulver. Og det kan være nyttigt til forbehandling af stofsko, der er særligt beskidte eller lugtende. Bland en skefuld af vaskemidlet med en gallon vand, sænk stofskoene i opløsningen i 1 til 6 timer, og vask derefter skoene i en maskine. Dette kan være særligt effektivt med hvide sneakers, som er berygtede for at være svære at gøre hvide igen.

11 almindelige sko- og støvleproblemer en skomager kan løse.