Table of contents

Anmeldt af Poonam Sachdev den 11. januar 2023

Ligesom de fleste ting holder sko, især sports-sko, ikke for evigt. Nogle gange kan du donere skoene – for eksempel hvis et barn vokser ud af dem, inden de bliver slidt op. Nogle sko kan blive repareret, men hvad gør du, når de er umulige at reparere? At smide dem i skraldespanden føles forkert, men du står tilbage og undrer dig over, hvordan man smider gamle sko ud.

Heldigvis kan de fleste sports-sko genanvendes. Mens du ikke kan smide dem i din affaldsspand til genbrug, tilbyder enkelte virksomheder programmer, hvor du kan aflevere eller sende dine gamle sko, og vide at de vil blive genanvendt til noget nyt.

Du kan genanvende mange typer sko, især sports-sko.

Sports-sko er lavet af materialer, der let kan genanvendes til andre ting. Desværre er de dog indimellem lavet af materialer, der er farlige for miljøet. Når du genanvender dine sports-sko i stedet for at sende dem til lossepladser, kan genanvendelsescentret håndtere disse materialer ordentligt i stedet for at lade dem sive ud i luften, jorden og vandet.

Den præcise sammensætning af dine sports-sko vil afhænge af mange faktorer, men især af typen af sports-sko. Sports-sko sælges ofte til specifikke aktiviteter og sportsgrene. For eksempel ville du ikke bære fodboldstøvler til at spille basketball, og du ville ikke bære tennissko til at spille fodbold. På trods af at sports-sko spænder i stil og formål, er der nogle materialer, som producenterne ofte bruger.

Ethylene vinyl acetate (EVA). Du kan ofte finde EVA i stødabsorberende sports-sko. EVA er det formbare skum, der giver stødabsorberingen. EVA er en kombination af ethylen, som kommer fra naturgas, og vinylacetat, som kommer fra vinylalkohol.

Mens virkningerne på mennesker er ukendte, indeholder EVA flygtige organiske forbindelser (VOC), der potentielt kan påvirke miljøet negativt. Genanvendelse af sports-sko med EVA tillader skummet at blive brugt til andet end at ligge på en losseplads.

Polyurethan. Polyurethan udgør ofte sålerne i sports-sko, især i buen på sko, der er designet til at give stabilitet. Polyurethan er en slags plastik, og flere slags polyurethan kan bruges til at fremstille mange hverdagsprodukter som bildeler, madrasser og isolering.

Polyurethan har de samme ulemper som andre former for plastik – det kommer fra naturgas, og det tager lang tid at nedbryde. Men fordi det kan bruges som isolering, hjælper det også med at spare på energien. Nogle, men ikke alle, typer polyurethan kan genanvendes til noget nyt. Forskere finder også nye måder at fremstille polyurethan med genanvendte produkter.

Gummi. Naturlig gummi kommer fra latex-træer, men gummi i sålerne på de fleste sports-sko er syntetisk. Som plastik er syntetisk gummi lavet af fossile brændstoffer, typisk petroleum. Størstedelen af det producerede gummi i dag er syntetisk.

For hver ton syntetisk gummi, der produceres, estimeres det, at mere end 20 ton affald produceres og smides væk. Dette affald forurener luften og vandet. Syntetisk gummi nedbryder ikke på samme måde som naturgummi, og det kan ikke brændes. Ved at genanvende gummi kan du hjælpe med at reducere affald og forurening. Gummi kan genanvendes op til syv gange!

Stof. Sports-sko bruger mange forskellige stoftyper som mesh og læder. Når du genanvender dine sports-sko, fortsætter disse stofmaterialer med at blive brugt til mange andre produkter.

Du kan genanvende sportsko, men du kan ikke smide dem i din kombinerede genanvendelsesbeholder. De fleste genbrugscentre tager ikke imod skoene. I stedet kan du finde en velgørenhedsorganisation, som specifikt arbejder med at genanvende tøj og sko:

  EcoSneakers: EcoSneakers er en fond, der er baseret i Georgia, og de tager imod brugte sportsko og sneakers. De giver stadig brugbare sko til dem, der har brug for dem, og de genanvender alt det, de ikke kan donere. Du kan aflevere dine brugte sko på en af deres mange afleveringsteder i Georgia, Florida eller Alabama, eller du kan anmode om en forsendelsesetiket og fremsende dem med posten. Nike: Mange Nike- og Converse-butikker vil tage imod sko af enhver mærke som en del af deres Move to Zero-bæredygtighedsinitiativ. Når du afleverer dine gamle sko, vurderer Nike, hvilke sko de kan donere, og genanvender resten. Terracycle: Terracycle er et genbrugsfirma, der giver dig mulighed for at genanvende mange ting, som dit lokale vaskeri ikke kan tage imod. Vælg, hvilken produkt du vil genanvende, og de sender dig en kasse med en forudbetalt forsendelsesetiket. Til forskel fra de ovennævnte muligheder er Terracycle ikke gratis. For at finde andre muligheder for skoanvendelse, kan du finde ud af, om dit lokale regeringsorgan tilbyder et program til skogenanvendelse, eller besøg Earth911.com og brug deres søgeværktøj til at finde skogenanvendelsescentre nær dig.

  Materialerne i sportsko kan bruges til at skabe mange forskellige ting. Ofte bliver disse materialer malet op og derefter formet til nye ting.

  Skum. Skummet i sålerne i dine sportsko kan bruges til mange ting, herunder:

   BasketboldbanerLegepladsfliserTennisbanerGummi. Ligesom skum kan gummi i dine skosåler tage på et nyt liv. Genanvendt skum bruges i:

   BaseballbanerBasketboldbanerFodboldbanerLegepladserFodboldbanerLøbebanerGummigulvningStof. Stof kan genanvendes på mange måder, herunder som fyld, tøj og accessories.

   Ikke alle sko skal straks sendes til genanvendelse. Du kan donere stadig brugbare sko eller se på reparationsmuligheder for sko med visse typer skader.

   Donation af sko er en god mulighed for sko, der stadig kan bæres. Hvis din lokale velgørenhedsbutik tager imod tøj, vil de sandsynligvis tage imod sko også. Du kan også lede efter specifikke velgørenhedsorganisationer at donere til.

   American Textile Recycling Service. Denne organisation tager imod tøj, sko, legetøj og husholdningstekstiler og fordelere dem til de mennesker, der har mest brug for dem. Tekstiler, de ikke kan bruge, bliver til noget andet, som fx polstring.

   Soles4Souls. Soles4Souls er en nonprofit organisation, der tager imod stadig brugbare sko af alle slags og sender dem til mennesker med behov i hele landet. Du kan aflevere sko på et af deres afleveringssteder eller anmode om en gratis forsendelsesetiket til at fremsende dem. Nogle DSW-sko-butikker har også afleveringsbokse til dem, og du får 50 point, hvis du er en DSW VIP-medlem.

   Hvis du har svært ved at finde et sted at donate i nærheden af dig, viser Earth911-søgeværktøjet også donationssteder.

   © 2022 WebMD, LLC. Alle rettigheder forbeholdes. Vis privatlivspolitik og tillidsinfo

   Bedste valg