Jeg er så glad for, at vinteren endelig er forbi, og at vejret er ved at blive dejligt varmt igen, men der er stadig nogle påmindelser om vinteren derhjemme, som ikke er så længe siden. Der er vanter, der skal vaskes og pakkes væk, en vinterfrakke, der skal til tørring og nogle grimme saltpletter på mine yndlings snerresko og -støvler i ruskind. Det er uundgåeligt i vores klima at få saltpletter på tøj, da de fleste fortove og veje er behandlet med salt, men selvom sneen er væk, er de hvide kridtagtige mærker stadig synlige for mig.

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakers-and-boots

Takket være en nem og billig måde at rengøre saltpletterne af mine yndlings snerresko og faux-suede støvler på, ser de ud som nye igen!

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakers

Det skal du bruge:

- Hvid eddike

- Fortyndet vand

- Lille skål

- Ren blød klud

- Ruskindbørste eller en gammel ren tandbørste

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakers

- Avispapir

- Beskyttende spray til ruskind og læder

Start med at børste alt løst snavs af med en ruskindbørste eller en gammel ren tandbørste.

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakers

Bland lige dele hvid eddike og vand i en lille skål. Dyb en klud eller vatbolde i opløsningen og brug det til at polere saltpletterne på dine sko/støvler. Du vil have det damp nok til at vaske saltet af. Du behøver ikke gøre det vådt. Fyld skoenes inderside med avispapir for at hjælpe dem med at beholde deres form, mens de tørrer. Lad altid ruskind tørre naturligt, og sæt det aldrig i nærheden af radiatorer for at fremskynde processen, da dette kan ændre formen på din sko. Efter du er færdig, rengør ruskindbørsten i eddikeopløsningen, skyl den og sæt den til side for at tørre.

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakers

Lad skoene tørre helt, og gendan derpå ruskindets blødhed ved at børste det med den rene ruskindbørste eller en gammel ren tandbørste.

Nu gør jeg noget lidt ukonventionelt med mine sorte snerresko, efter jeg har renset dem, og de er helt tørre – jeg retoucherer dem med en sort permanent marker. Jeg er sikker på, at det ikke er noget, som skopleje-professionelle ville godkende, men jeg finder, at det virkelig gør dem til at se ud som nye igen.

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakers

Se forskellen på skoen til venstre (som er retoucheret med markøren) og så den til højre, som ikke er. Over tid ser sort ruskind ud til at miste sin farve, og dette hjælper med at genoprette det. Sørg bare for, at du bruger en rigtig sort permanent marker (som en Sharpie), da nogle kan have en næsten lilla farve.

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakerscleaning-salt-stains-off-suede-sneakers

Jeg lader skoene tørre helt natten over og så sprayer jeg dem med en beskyttende spray, som er lavet til at beskytte ruskind og læder. Dette hjælper med at beskytte dem mod elementerne og bør holde dem rene længere.

cleaning-salt-stains-off-suede-boots

For det produkt, jeg bruger, sprayer jeg hele skoen i en cirkulær bevægelse fra cirka 15-20 cm afstand. Du behøver ikke mætte overfladen. Jeg lader den tørre i cirka 30 minutter og gentager derefter.

Mine ruskindssko ser lige så gode ud som da jeg fik dem. Jeg gentager normalt processen hver 3-4 måneder om vinteren (eller efter behov) og opbevarer dem derefter om sommeren. Ved at gøre dette regelmæssigt har disse sko allerede varet mig i ca. 4 år med regelmæssig brug.

cleaning-salt-stains-off-suede-bootscleaning-salt-stains-off-suede-boots

Efter sneakersne gik jeg videre til mine yndlingssko i falsk ruskind fra Rocket Dog. Disse er mine go-to støvler og får meget slitage. Med vintervejret ser det ud til, at saltvandet altid sprøjter op og pletter ryggen.

cleaning-salt-stains-off-suede-boots

Jeg var i stand til at fjerne det ved hjælp af den samme rengøringsløsning på halv vand, halv eddike påført med en blød klud.

cleaning-salt-stains-off-suede-boots

Glem ikke at vaske hælen også!

Efter den første omgang var der stadig et par steder, jeg havde glemt, så jeg brugte løsningen en anden gang. Anden gang synes at fjerne alt. Jeg fyldte dem med avispapir og lod dem tørre luftigt natten over.

cleaning-salt-stains-off-suede-boots

Til disse støvler brugte jeg ikke min markørtrick, fordi jeg synes, de ser bedre ud med et råt look, men jeg sørgede for at give dem en spray af beskyttelsessprayen.

cleaning-salt-stains-off-suede-boots

Klar til en aften i byen!

Efter at have set, hvordan mine sko og støvler blev, tilbød jeg at rense Garretts støvler for ham også. Han troede ikke, de var beskidte overhovedet, men efter jeg havde gjort en støvle, var han overbevist. Se bare forskellen!

cleaning-salt-stains-off-suede-boots

Jeg færdiggjorde den anden støvle, fyldte dem med avispapir og lod dem tørre luftigt. Et par belægninger af beskyttelsesspray og de så fantastisk ud!

cleaning-salt-stains-off-suede-sneakers-and-boots

Som med enhver rengøringsmetode anbefaler jeg, at du tester den på et lille område først for at sikre dig, at materialet dine sko er lavet af, vil klare sig godt med denne rengøringsproces. Jeg har gjort dette både på ruskind og læder med gode resultater.