tilgængelighedstilstand: fra

Gå til indhold

Du har nok hørt meget snak om 'minimalistiske' eller 'zero-drop' sko, som er blevet populære takket være Christopher McDougals bog Born to Run. Hvis du er interesseret i at dykke ned i det barefoot-univers, men ikke ved, hvor du skal starte, er du kommet til det rette sted.

Zero-drop-fortalere sværger til den simplificerede sko og roser dens fordele som øget effektivitet, bedre kropsholdning og -justering og færre skader.

Lad os bryde ned, hvad zero-drop præcis betyder, og finde ud af, om det er noget for dig.

Hvad er Zero-Drop Sko?

Begrebet zero-drop henviser til vinklen mellem hælen og tæerne i en sko. Selvom vi ikke altid lægger mærke til det, har de fleste sko en vis drop, hvilket betyder, at hælen er hævet højere end tæerne.

Høje hæle er et ekstremt eksempel på sko, der ikke er zero-drop.

Zero-drop sko positionerer fødderne i deres naturlige tilstand og efterligner den samme bevægelse, som foden laver, når man går rundt barfodet.

Barfodsløb er afgjort blevet mere populært, og for dem der foretrækker ikke at gå uden sko, giver zero-drop sko samme bevægelse, mens de også tilbyder beskyttelse.

Er Zero-Drop det samme som Minimalistiske Sko?

Minimalistiske sko kan variere mellem 0-6 mm af drop typisk, men kan gå op til 8 mm. Traditionelt fodtøj har et drop på 10 mm eller højere, så de fleste standard sko er ikke minimalistiske.

Zero-drop sko kræver på den anden side 0 mm drop, hvilket betyder nul hælelevation. Konklusionen er, at zero-drop sko falder ind under kategorien minimalistisk sko, men ikke alle minimalistiske sko er nødvendigvis zero-drop.

Minimalistiske sko har også begrænset bueunderstøttelse og støddæmpning. Zero-drop sko har typisk minimal eller ingen støddæmpning.

Hvordan adskiller Zero-Drop Sko sig fra almindelige løbesko?

Sammenlignet med "almindelige" løbesko har zero-drop sko afgjort nogle bemærkelsesværdige forskelle i design, vægt og struktur.

Hældropet i traditionelle sko varierer fra 8-14 mm.

Zero-drop eller minimalistiske sko er mere fleksible og giver fodens kontakt med jorden.

Typiske løbesko er tungere og kan bremse dig.

Tå-boksen i zero-drop sko er dejligt bred for at imødekomme din fods reelle form, mens almindelige løbesko er spidset i spidsen og kan forårsage problemer som knyster.

Fordelen ved at bære nul-drop sko er, at de holder foden i en naturlig position. Ideen er, at ved at opretholde denne neutrale position, bliver kroppen mindre afhængig af skoene til at udføre bevægelsesfunktioner, og i stedet stoler på foden, som tiltænkt.

Entusiaster af nul-drop sko mener, at den hævede hæl i traditionelle sko er årsagen til mange almindelige løbeskader, da den forhøjede hæl placerer kroppen i en unaturlig stilling.

Men nul-drop sko er ikke kun til de kronisk sygemeldte, de kan være til gavn for løbere, der blot ønsker at bevæge sig mere naturligt.

Nogle fordele ved nul-drop sko inkluderer:

 • Forbedret holdning og justering
 • Større afhængighed af muskler i stedet for sko
 • Foden returnerer til naturlig funktion
 • Forbedrer mobilitet
 • Opbygger styrke i ankler, fod- og benmuskler
 • Reducerer risikoen for skader
 • Kan reducere eller eliminere smerte i almindelige områder, som ryggen, knæene, hofterne, plantar fasciitis og mere
 • Du har dårlig holdning

Hvis du finder, at du generelt går krummet på en måde, der måske ligner en hulemand (ingen fornærmelse ment), kan nul-drop sko være en fordel for dig. På grund af den måde nul-drop sko placerer din hæl, justerer det din rygsøjle, så du går, som du ved, mindre som en hulemand.

Du lider af hyppige skader

Medmindre du har brug for en undskyldning for at komme ud af sækkeløbet til en familiegenforening, er det realistisk at antage, at du forsøger at undgå skader. Nul-drop sko påvirker den måde, du træder, og i dem der mangler stødabsorbering, ændrer det måden din hæl rammer jorden på, hvilket i sin tur hjælper med at reducere knæskader.

Du kan lide at mærke jorden

Denne her er måske mindre oplagt, men hvis du kommer til at være ude i naturen og løbe, vandre eller bare udforske i almindelighed, vil du måske kunne mærke naturen. Nogle Lems-elskere har fundet ud af, at det hjælper dem med at motivere dem gennem deres oplevelse. Hvem vidste det?

Overgang til nul-drop sko

Hvis vi har vakt din interesse for at prøve nul-drop sko, anbefaler vi at starte langsomt og give kroppen og dine fødder tid til at tilpasse sig den nye stil.

Overgang til nul-drop er rimelig simpel, men som med alt andet, er det vigtigt, at det gøres korrekt. Hvis det ikke gøres korrekt, kan overgangen til nul-drop forårsage mere skade end gavn, når det kommer til sundheden for din fod.

Her er et par nyttige tips til en vellykket overgang til nul-drop sko:

 • Bær dine nye sko i kortere perioder i starten
 • Skift mellem dine nye sko og gamle sko hver anden dag
 • Gradvist bære dine nye sko flere dage i træk og tage pauser efter behov
 • Hvis du planlægger at bruge dem til at løbe, skal du bruge dem til opvarmning i starten
 • Start med en til to miles løb i begyndelsen

Dine lægge, fødder og ankler vil sandsynligvis føles ømme, når du først begynder at overgå fra dine gamle sko. Det er helt normalt! Det kan tage i gennemsnit fire til seks uger at lave en fuld overgang.

Nul-drop sko kan bæres til enhver aktivitet, fra løb til krydsfit til hundeluftning og afslappede ture.

Hvis du er klar til at begynde overgangen, anbefaler vi at starte med en sko som Mesa eller Trailhead, der har en drop på 4 mm, før du bevæger dig over i en sko med nul-drop som Chukka, Primal 2, Boulder Boot, Mariner eller Nine2Five.

Naturlige, fodformede sko er svære at finde. De fleste sko spidser til for enden, hvorved tæerne presses sammen i en trekantet form, der går ud over vores balance, styrke og generelle fodhelbred. Lems er designet specifikt med den naturlige form af foden for øje. Ved at spejle foden naturlige form gavner hele kroppen på mange måder.

Et af de mest almindelige spørgsmål, vores kundeserviceteam modtager, handler om forskellen mellem Lems Trailhead V2 og Mesa.