At give et fremragende indtryk er meget nemmere med en frisk sko, og det betyder mere end blot at få dem til at se pæne ud. Selv de flotteste kicks kan ikke skjule en dårlig lugt, og kan nemt skabe en ubehagelig stank i rummet, der vil føre til en masse pinlighed, så snart du tager dem af.

En kraftig skolugt kræver en hurtigvirkende og langvarig løsning. Hvis svedige fødder og overbrug har efterladt dine yndlingssko uudholdeligt stinkende, viser vi dig 12 kraftfulde måder at fjerne selv de værste lugte fra sko.

Skolugte er et produkt af varme, sved, afdøde hudceller og de fodsvampe og bakterier, der trives i disse ideelle betingelser. Sammen med vand udskiller svedkirtlerne i dine fødder proteiner, salte og fedtoffer, som mikrober kan tære på. Når de fodrer, genererer deres sure affaldsprodukter forskellige skolugte, der spænder fra sur mælk til hvid eddike.

Bagepulver kan bekæmpe de dårlige lugte på flere måder. Det kan suge overskydende fugtighed op og holde dine sko tørre samt forhindre bakterievækst. Vigtigere er det, at det neutraliserer de forskellige syrer, der forårsager lugten, og bringer lugtstofferne til en pH-neutral og duftfri tilstand.

For at redde dine stinkende sko kan du lave små poser fyldt med bagepulver til at putte i dine sko:

 • Fyld en kaffefilterpose med et par spiseskefulde bagepulver, så der er plads til at lukke posen.
 • Tilsæt et par dråber af din yndlings æteriske olie til bagepulveret.
 • Luk kaffefilteret, sno det stramt og hold det på plads med en elastik.
 • Efterlad 1-2 poser i hver sko i et par timer eller natten over.

Hvis du er løbet tør for kaffefiltre, kan du smide bagepulver i et par åndbare bomuldsstrømper til at lade dem være i dine sko. Alternativt kan du drysse bagepulver i dine sko uden kaffefilteret, med et par dråber af æteriske olier efter behag for duft. Lad det sidde i skoene natten over og støvsug det ud om morgenen.

Baby pulver er en fantastisk måde at eliminere skolugt hurtigt og holde dine sokker tørre og behagelige. Brug det som fugtighedsabsorberende og deodorant i dine sko om natten, når du ikke bruger dem, og drys det i hver sok for tørre, friske fødder hele dagen.

Når du ikke har noget babypulver, kan du vælge en af dets essentielle ingredienser - majsstivelse. Nyere baby pulverprodukter erstatter traditionelt talkum med den sikrere, naturlige madlavning, der fungerer som en utrolig fugtighedsabsorber uden risikoen for skrubbesår. Og alene er det stadig virkningsfuldt til håndtering af stinkende sko.

Drys majsstivelse i dine sko for at fjerne fugt og lugte natten over. Brug igen æterisk olie efter behag for en deodoriserende forstærkning. Du kan temme fødders sved med en drys majsstivelse i dine sokker for at hjælpe dine sko med at lugte frisk i løbet af dagen.

Studier har vist effektiviteten af essentielle olier i bekæmpelsen af lugtende bakterier omkring fødderne. Mens de er en fremragende forbedring af majsstivelse og bagepulver, kan essentielle olier også tage center stage i at eliminere lugte fra dine sneakers.

Påfør flere dråber essentiel olie på et par bomuldskugler og put dem i dine sko natten over. Bomulden absorberer ikke fugtigheden, men essentielle olier vil effektivt fjerne lugt og hjælpe med at gøre dit hjem duftende friskere.

Kattegrus er et perfekt alternativ til bagepulver til at håndtere fugt og lugt fra svedige fødder. Brug det i kaffefilterposer eller fyld rene sokker med kattegrus for at lade dem være i dine sko natten over. Undgå at drysse det direkte, da stykker kan blive fast i små sprækker i skoen og gøre det ubehageligt at bære.

Alt hvad det kræver er en vindueskarm og en lys dag uden værktøj for at fjerne lugt. Placer dine sko i solen for at tørre eventuel restfugtighed og dræbe de dårligt lugtende bakterier, der trives i dem.

Løs snørebåndene og åbn tungerne for at udsætte så meget af skoens indre for sollyset som muligt. Sørg for, at dine sko får direkte sollys uden filtrering gennem vinduer, da mange glasruder har UV-reducerende belægninger, der vil minimere deres effektivitet i at dræbe bakterier.

Giv dem et par timers ophold i den varme sol, og dine sko bør være helt tørre og klar til brug, når du vender tilbage. Hvis du er typen, der træner før du starter din dag, er der ingen mere praktisk måde at friske dine løbesko op efter en morgentur.

Enhver, der nogensinde har haft med en fryser-duft at gøre, ved, at kolde temperaturer ikke dræber alle bakterier, men i tilfældet af sko, kan det stadig reducere kolonierne af mikrober, der pumper stanken ud. Sæt dine sko i en lynlås-pose og lad dem køle af i fryseren natten over.

Citron er en anden helt naturlig deodorizer og en let tilgængelig ingrediens med dokumenteret effektivitet i at bekæmpe almindelige duftende bakterier på fødderne. De vil ikke gøre meget for våde, beskidte sko, men et par tiloversblevne citronskaller kan hjælpe med at eliminere lugt og give en ren duft til funky fodtøj.

Rengøringsalkohol er en kraftfuld men farvesikker måde at behandle forskellige sko-problemer på, fra farvede sko til ubehagelige lugte. Put rengøringsalkohol i en sprayflaske, og sprøjt indersiden af dine stinkende sko. De antiseptiske egenskaber i din DIY-deodoriserende spray vil hjælpe med at dræbe enhver bakterievækst. Alkoholen vil fordampe hurtigt, så du behøver ikke at bekymre dig om en skarp, vedvarende aroma i løbet af dagen.

En tørt sæbestykke inde i dine sko vil optage restfugtighed og dårlig lugt, uanset materialet. Brug et par reservebarer til at fylde i dine sko om natten, så de er friske til deres næste brugstid.

Te-breve fungerer som poser for at få dine sko til at dufte frisk i perioderne mellem påklædning. Den høje tanninkoncentration i sort te gør den særligt egnet til at dræbe bakterier, der forårsager dårlig lugt.

Mens du kan putte tørre te-breve i dine sko for praktisk lugtfjernelse, kan du også lægge dem i varmt vand for ekstra effektivitet. Put de fugtige breve i dine sko, og det sorte te's tanninsyre vil blande sig med og reducere bakterierne for at slå lugten ihjel. Lad de fugtige breve sidde i dine sko i 1-2 timer, tag dem ud, og lad derefter dine sko lufttørre, før du tager dem på igen.

En behageligt duftende tørretumblerblødgører er en simpel løsning til at fjerne lugt fra skoene. Beklæd indersiderne af dine sko med flere blødgørerstrimler og lad dem sidde for at absorbere lugt i løbet af natten.

Uanset dine gener eller livsstil, er stinkende fødder et problem for næsten alle til en vis grad. At vide, hvordan man fjerner lugt fra sko, er afgørende for at spare dig selv for pinlige situationer, men du kan undgå en masse problemer ved at tage proaktive skridt til at forhindre stinkende fødder i første omgang.

Følg disse tips for at stoppe stinkende sko fra at blive en daglig udfordring i dit liv:

 • Vask dine fødder 1-2 gange dagligt
 • Hold dine fødder tørre med medicineret pulver eller antiperspirant
 • Brug rene sokker i et åndbart og svedtransporterende materiale
 • Blød dine fødder en gang om ugen i en blanding af varmt vand og badesalt i 10-20 minutter
 • Brug sokker og sko kun når det er nødvendigt, så dine fødder har en chance for at tørre
 • Trim og rens dine tånegle dagligt
 • Rens død hud fra dine fødder med en fil eller pimpsten
 • Alternere sko, så hver sko har tid til at tørre mellem brug

Dine fødder er bundet til at blive lidt svedige, hvis du står på dem hele dagen og jonglerer med ærinder, indkøb og et job. I stedet for at beskæftige dig med stinkende sko oveni alt andet, giver du dig selv en chance for at slappe af ved at planlægge husrengøringstjenester med Anita's! Anmod om en booking i dag og opdag tid til at slappe af med hjælp fra en lokal ekspertrenser.